6/12/2016

YAYGIN SAÇMALIKLAR SERİSİ (3)

YAYGIN SAÇMALIKLAR SERİSİ (3)
"Çok Tekrar Yağ Yakar, Az Tekrar, Kas Büyütür."
İlk yarısı yanlış,diğer yarısı(uygun yapılırsa)doğru bir inanıştır.
Spor salonlarına gidenler,eğer bir hareketi çok yaparlarsa örneğin 50tekrarlı setlerle kol çalıştırırlarsa kollarındaki yağların yanacağını,oradaki kasların daha belirgin olacağını düşünür. Ancak az ya da çok tekrar yapmanızın bununla hiçbir alakası yoktu,bir kasın belirginliği,o kasın büyükliğine ve çevresindeki onu örten yağ tabakasının hacmine bağlıdır.
Üstüne üstlük,çoğunlukla yüksek tekrarlı antrenmanlar yağ yakımı için etkisiz hatta ters etkili bile olabilmektedir. Çünkü daha evvel de söylediğim gibi, kas miktarının artması bizim kalori ihtiyacımızın artması için önemli bir yardımcıdır. Ancak yüksek tekrarlarla kas geliştirmeye çalışmak, örneğin 2kiloyla 50tekrar yapmak kası büyütmeyeceği gibi, sürekli bu şekilde çalışılması küçülmesine bile sebep olabilecektir.

Yüksek ağırlıklarla az tekrar yapmak ise kasları büyütmek konusunda daha etkilidir. Çünkü yüksek ağırlıkları kaldırmak için kasılacak olan hızlı kasılan kas lifleriniz daha büyük ve büyümeye de daha müsaittir. Bu sebeple,belirgin kaslar yapmak için kaslarınızı büyütecek olmanız yönünden bu şekilde çalışmak işe yarar. Bir başka deyişle, yüksek ağırlıkla az tekrar,kas gelişiminizi hızlandırır,kas hacminizin artması da daha çok kalori yakmanızı sağlar.
Son tahlilde ise"Şişmek" veya tersine daha hatlı"belirgin" görünmek yağ oranıyla, o da öncelikli olarak beslenmeyle alakalıdır.
İlgili yerlerde detaylarıyla anlattık. Tekrar sayılarınız beslenme yerine geçmez, örneğin 300tekrar yapınca aşırı fazla kalori yakacağınızı falan düşünmeyin,çünkü bu kadar yüksek tekrar yapabileceğiniz ağırlık,kaslarınızı büyütmek için en doğru ağırlık değildir.
Yine tanıdığım birçok vücut geliştirmeci, doğal vücut geliştirenler dahil,hiç de az ağırlık çok tekrar çalışmadığı halde doğru beslenerek ve yüksek ağırlıklarla çalışarak yağsız, kaslı bir görüntü elde etmektedir.
Yani, Çok tekrar Yağ Yakmaz!

-HERKESE BİLİNÇLİ SPORLAR