6/11/2016

AEROBİK EGZERSİZİN DAHA FAZLA YAĞ YAKMASI İÇİN

Şimdi yağ yakmak için aynı kilodaki 3 grup insan düşünelim.
İlk grup yalnızca katı bir" Kalorisi azaltılmış diyet" uyguluyor olsun,
İkinci grup bu diyetle birlikte sadece aerobik egzersizlerine başlamış olsun.
Üçüncü grup ise bu diyetle birlikte sadece kuvvet egzersizlerine başlamış olsun.
Bu kişilerin hepsinin 14 kilo verecek kadar bu şekilde devam ettiğiniz varsayalım(hepsi farklı sürelerde bu hedefe ulaşır) Ancak sonuçta bu kişilerin hepsinde kas kaybı yaşanması neredeyse kaçınılmazdır. Ancak,hepsi aynı derece kas kaybına mı uğrar? Kesinlikle hayır.

Oran ve kıyaslama açısından ele alırsak aşağıdaki tablo gayet gerçekçi bir örnek olacaktır :
1.GRUP : 7kg kas kaybı,7 kg yağ yakımı(metabolizmanın yavaşlatma etkisi çok yüksek)
2.GRUP : 5kg kas kaybı, 9 kg yağ yakımı (metabolizmayı oldukça yavaşlatır)
3.GRUP: 3kg kas kaybı, 11kg yağ yakımı (metabolizma çok az yavaşlar veya hiç yavaşlamaz)
Bu farkın sebebi,kasların metabolizma hızını yükseltici,korucuyu etkisi olmasındandır.
3.gruptakilerin vücudu da düşük kalori girişi sebebiyle metabolizmayı yavaşlatmak isteyecektir ancak düzenli kuvvet egzersizleri yapıldığı için de kasları korumaya çalışacaktır.
2.gruptakiler ise hiç kuvvet egzersizi yapmayıp sadece aerobik yaptıkları için,kas gücüne ihtiyaçları oldukça azaldığından vücutları kaslarını koruma eğiliminde olmayacaktır. Evet,ne yazık ki aerobik sporların kas kütlesini korucuyu etkileri azdır, aerobik sporlar, yalnızca kendilerine yetecek kadar kas kütlesinin korunmasını sağlayabilirler.
Şimdi deneyimizi daha ilgi çekici bir hale getirelim.
bu üç gruptaki insanı da bir aerobik çalışması olan 5kg koşuya alalım ve hangisinin daha çok kalori harcayacağına bir bakalım.
1.GRUP: Antrenmansız olduğundan koşuyu bitirmesi mümkün olmayacaktır ancak ne de olsa örnek veriyoruz diye bir ritim tutturup bitirdiğini varsaysak bile en az kaloriyi yakan grup olacaktır.
2.GRUP: Antrenmanlı olduğundan koşuyu rahatlıkla bitirecektir ve 1.gruptan daha fazla kalori yakacaktır.
3.GRUP: Koşuyu bitirmekte zorlanabilir ancak kuvvet egzersizleri kardiyovaskület kapasitesini de bir miktar geliştirdiğinden muhtemelen koşuyu tamamlayacaktır. En fazla kalori yakan bu grup olacaktır çünkü en fazla kasa sahip olan grup budur.
Gördüğünüz gibi,bu 3 grup da aynı kiloda olmasına rağmen aynı koşu antrenmanının yapmasına rağmen en fazla kaloriyi,en fazla kasa sahip olan grup harcayacaktır.
Bu sebeple kilo vermek için kardiyo çalışmaları yapacak bile olsanız,kas kütlenizi korumanız için yukarıdaki iki sebep bile yeterli olacaktır. Bu sayede kardiyo egzersizlerinizden de daha iyi verim alırsınız.
Bunun yanı sıra,eğer ağırlıklardan hiç haz etmiyorsanız,kuvvet geliştirme etkili aerobikler yapabilirsiniz.
Son dönemde ön plana çıkan HIIT tarzı egzersizler veya basit interval çalışmalar bile bu etkiyi yaratır. Bu tarz antrenmanlar çok efor harcattığı için uzun süre sürdürmek mümkün olmayacağından zamandan da tasarruf ettirerek kısa sürede etkili çalışılmasını sağlar.
ÖYLEYSE?
Kilo vermek için spora başladığınızda sağlıklı bir beslenmeyle birlikte antrenman seçiminizi mutlaka kuvvet antrenmanlarını da içerecek şekilde yapmalısınız. Çünkü sadece diyet veya sadece diyet+kardiyo ile verdiğiniz kilolarda fazla miktarda kas da kaybedeceğinizden bu alışverişten uzun vadede zararlı çıkma olasaılığınız artmış demektir. Kas dokusunu yıkmak kolay,yapmak zordur; özellikle de bayanlar için. Ayrca kas dokusu kaybetmenin kilo aldırıcı önemli bir potansiyel olduğunu da unutmayın .Kısa vadeli düşünenler için ilk etapta kaslarından da kaybetmek önemsiz görülebilir ancak muhtemelen sporu da bırakırlarsa çok daha fazla kiloyu geri alabilmeleri mümkün olur Bu sebeple kas kütlenizi koruyucu kuvvet egzersizlerini de sakın ihmal etmeyin.