6/11/2016

AÇ KARNINA MI YOKSA TOK KARNINA MI ANTRENMAN ?

Bu soruya yanıtın" Ne aç, ne de tok karnına" olduğunu belki duymuşsunuzdur. Peki,bu nedemektir? Kast edilen şudur,tamamen aç olmamalısınız,çünkü performansınız düşebilir; bununla birlikte yemekten kısa bir süre sonra antrenman yapmaya kalkarsanız da dolaşımdaki kan sindirim sisteminde olacağından sorun yaşarsınız. Dolayısıyla,açlık çekmediğiniz,midenizin de dolu olmadığı bir zaman dilimi ideal olacaktır.
Bu,doğru bir öneridir ancak ben şimdi size yeni bir öneride bulunacağım: Eğer antrene olmuşsanız aç karnına spor yapmaktan korkmayın,sıvı eksikliği olmaması kaydıyla.

Evet,neden böyle bir ayrım yaptığımı anlatayım. Öncelikle,ister kuvvet isterseniz aerobik çalışın,birkaç hafta sonra kaslarınızın enerji depolama kapasiteleri de kayda değer oranda artacaktır. (aerobik egzersizler daha çok artırır.) Bunun anlamı şudur: Hem açlığa direnciniz artar, hem de kaslarınızda daha fazla enerji depo edersiniz ve açlık durumunda daha fazla enerjiniz olur.
Örneğin sabah kahvaltı yapmadınız,ancak öğle vakti ya da öğleden sonra bir öğün yediniz. Fakat akşam 21.00'de örneğin çok enerjisiz kaldığınızı düşünerek antrenman mı yapsam yemek mi yesem diye düşünebilirsiniz. Böyle bir durumda,seçiminizi antrenmandan yana kullanmanızı önerebilriim. eğer antrene olmuşsanız(2-3 aydır çalışan biri antrene olmuş diyebiliriz.) tüm kaslarınızdaki enerji yarı yarıya hatta 3/4 oranında boşalmış bile olsa rahatlıkla 1saatlik bir antrenmanı sağlayacak enerjiniz var demektir,merak etmeyin. Elbette sıvı açısından eksiğiniz olmamalı. Bunun için antrenmandan önce ve emin olmak için de antrenmana 15-20 dk kala yarım litre su için.
Böyle bir antrenmanda,antrene bir insanın avantajları da vardır. Eğer uzun saatler sürecek bir antrenman yapmayacaksa,yapacağı 45-90 dakikalık bir antrenman için yeterli enerjisi vardır,Ayrıca sindirim sisteminin neredeyse tamamen bol olması sebebiyle de sindirim sisteminden kaynaklanan herhangi bir ek yükü olmayacak, kan dolaşımı kaslarında çok verimli bir şekilde gerçekleşecektir.
Ancak antrenmanlara yeni başladıysanız,kaslarınızın glikojen depolama kapasiteli henüz yeterince artmadığından yemek saati konusunda bir süre dikkatli olmanızda fayda vardır. Ayrıca kuvvet egzersizlerinde öncelikli hedefiniz kas büyütmekse antrenmanlarda gösterdiğiniz performans ne kadar yüksekse o kadar verim alırsınız. Dolayısıyla hedefi kas büyütmek olanların kas glikojen depoları tam dolu olarak antremana gitmesi tercih edilir.
-HERKESE BİLİNÇLİ SPORLAR