6/12/2016

İNANILMAZ GÜÇ

Hepimizin içinde inanılmaz bir güç vardır. Tahmin ettiğimizden de çok. Normal bir insan bile bu kahramanın kaldırdığı ağırlığı kaldırabilir, ama sadece Seyit'inde dediği gibi böylesine acil bir durumda.

Uçuruma ve mutlak ölüme sürüklenen bir dağcı, kaslarında olağan sınırlarının çok üstünde bir güç buluyor. New Mexico'da ki Sandia Dağları bir çok dağcıyı sınav ediyor. Bu dağların granit yüzeyi, kırılganlığıyla ünlüdür. Sinjinin ayağı kayıyor ve içgüdüsel olarak elleriyle kayanın üzerine tutunuyor. Ancak sinjinin en kötü günü. Kaya başka bir deyişle 540 kg’lık devasa duvar ellerine geliyor. Kaya levhası Sinjin'i sıkıştırmıştı. Bu levha göğüs kafesini kırabilirdi, ama kol kasları kayayı tutmayı başarmıştı, ama sadece tutabiliyordu. Daha kötüsüyse, eğimli bir çıkıntıda olmalarıydı. Yani yüksek bir yamaca ve ölüme doğru kayıyordu.

O anda sersemlemiş ve şoka girmişti. Ama bedeni, aşırı yüklemeye geçmişti. Sinjin'in kurtuluşu kollarında, göğüslerinde ve omuzlarında gizli olan güç sayesinde oldu. Peki, sıradan kaslar nasıl böyle devasa bir şeyi hareket ettirebildi?

Kas yapısı, gerilip gevşeyerek çalışır. Kemiği çekerek, onu bir kaldıraç gibi kullanır. Bu gerilmeler mikroskobik boyutlarda olur. Sinjin'in her kasında, bir kablonun içindeki teller gibi birleşmiş ayrı ayrı binlerce lif vardır. Yaşlandıkça, kaslarımız büyüyebilir ya da küçülebilir. Ama kaslarımızdaki lif sayısı doğduğumuzdaki sayıyla aynı kalır. Her lifin içinde de, daha küçük filamentler vardır. Kası harekete geçirmek için kimyasallar komşu filamentleri, bir araya toplanması için uyarır. Birbirine bitiştirilmiş parmaklar gibi beraber hareket ederler. Birbirlerinin üstünden kayarak geçerken, bütün kas lifleri kısalır. Tüm kas hareketlerimiz bu şekilde gerilmelerle olur.

Asıl şaşırtıcı olan şey ise bir çoğumuzun aynı anda kaslarımızdaki liflerin yalnızda üçte birini kullanıyor olmamızdır. Kendimizi zorlarken bile. Ki bunlar kaslarımızın gücünü en iyi kullandığımız zamanlardır. Ama eğer Sinjin hayatta kalmak istiyorsa farklı bir şeyler yapması ve yarım tondan daha ağır bir kayayı atması gerekiyordu. O da kaslarındaki bütün gücü serbest bıraktı. Sinjin 540 kg. ağırlığında bir kaya parçasını kaldırdı.

Bu Bench-press dünya rekorunun bir buçuk katı ediyor. Normal şartlar altında, o kayayı bırakın bedeninin üstünden atmayı, birazcık kaldırmasının hatta üzerinde zıplayıp oynatabilmesinin bile imkanı yoktu. Sinjin imkansızı başardı çünkü beyni kaslarındaki bütün lifleri aynı anda çalıştırdı.

Sonuçta ortaya çıkan güç öyle fazlaydı ki kaslarının kemiklerinden atmasına bile neden olabilirdi. Anlık bir içgüdü olarak Sinjin'in beyni hayatını kurtaran kararı verdi ve kol ve omuz kaslarındaki her bir lifi tetikledi. Ve bu liflerin hepsi beraber, kayayı çok kuvvetli bir şekilde itti. Normalde insanlar bilinçliyken, ya da isteyerek kaslarına böyle bir şey yaptıramazlar. Genellikle bunun için özel bir durum olması gerekir.

Acil durumlar, çok büyük miktarda güce ihtiyaç duyduğunuz durumlara verilebilecek en iyi örnektir. Bedeniniz bir anda eşgüdüme girer ve bu uç noktaları yaşarsınız. Bu gücün belli bir bedeli vardır. Hayatını kurtarmanın karşılığında Sinjin kol kaslarını ciddi bir şekilde sakatladı. Ama kurtulmuştu.

Kaslarımızda, sınırlarımızı zorlamamız gerektiğinde ortaya çıkarabileceğimiz hayranlık verici bir güç taşırız. Ama her gün, her saat kemiklerimiz zaten çok ciddi kuvvetleri taşımak zorunda kalırlar. Gündelik yaşantımız bile onları yorar. Hayatta kalabilmek için, insan iskeleti öyle bir bileşen ki hiçbir teknoloji taklit edemiyor.

Sokak jimnastikçileri, bedenin esnekliğini en uç noktalarına kadar sınayan bir spor olan free-running yaparlar. Böyle bir sporun var olabilmesini sağlayan şey ise, bacaklarımızın yüksek performanslı şok emicileri olmasıdır. Koşarken bacaklarımıza binen yük ağırlığımızın üç katıdır.

Zıpladığımızda ise, binen yük ağırlığımızın 10 katına kadar çıkabilir. Ama bedenimizin de böyle ciddi kuvvetleri karşılamak için özel yöntemleri var. Yere inerken, bacak kaslarımız devasa elastik bantlar gibi enerjiyi emer, iskeletimizin kolayca çökmemesinin nedeni budur. Bu şoku kaldırabilmemizin asıl püf noktasıysa insan yapısındaki, hiçbir teknolojinin üretemediği muhteşem mühendisliktir.

-HERKESE BİLİNCİ SPORLAR 💪