Antrenmana başladığımızda zaten terleyip vücut ısımızı yükselteceksek,neden öncesinde ısınmaadı altında bir eylem gerçekleştiriyoruz Detaylar aşağıda ama kısaca,ısınmamış bir kasın verimliliği ve risksiz çallışma olasılığı düşer,ısınmış bir vücut ve kasın ise tam tersi,verimlikik ve çalışma güvenliği artar.
37Santigrat derece vücudun dinlenme anındaki ortalama sıcaklığıdır. Ancak,metabolizmamıza etki eden enzimler vücut ısısını 39santigrat dereceye kadar yükselttiğinde daha verimli bir şekilde çalışırlar. Bu sebeple performansa başlamadan önce ısınmak,performansınızı yükselteceği gibi,sakatlanma riskini de azaltacaktır.
Bu değer,40,5 derecenin üstüne çıktığında ise artık enzimler bozulur,vücut yeterince enerji üretememeye ve ürettiği az miktarda enerjiyi de kullanamamaya başlar ve sonuçta sporu sağlıklı bir şekilde sürdümek mümkün olmaz.
Ancak sağlıklı bir insan normal şartlar altında bu ısı değerine erişmez,soluk alışverişi(respirasyon) ve terleme-buharlaşma(evaporasyon) yoluyla vücut kendini sürekli doğrudan soğutarak ısıyı sağlıklı değerlerde tutar.
Bunun yanı sıra havanın vücut ısısından düşük olması durumunda derimiz yoluyla ısı doğrudan dışarı iletişir.(kondüksiyon) Terlemede oluşan sıvılar yoluyla da vücut soğur,buda taşınım alışverişidir(konveksiyon) Son olarak da yayınım(rasyasyon)yoluyla ışınsal bir soğuma fonksiyonumuz vardır. Anlayacağınız vücudumuz kendini soğutmaya daima hazırdır.
Ancak,özellikle şartlar ağırlaştığında vücudumuza yardımcı olmamız gerekir. Özellikle çok terlediğimiz sporlar esnasında sıvı alımı gerek performans gerekse sağlık açısından çok önemlidir. Önceden ısınırsak kötü olur,enerjimiz boşa gidergibi bir düşüncele antrenman öncesi ısınmayı ihmal etmememiz gerekir.
ISINMANIN YARARLARI (Warm Up)
Isısı yükselmemiş vücutta,kabaca yapışkanlıkdiyebileceğimiz viskozite yüksektir. Vücut ısındıkça viskozite azalır,yani sürtünme azalır,hareket etmek çok daha fazla kolay hale gelir. Bir mum gibi düşünürsek,ne kadar ısıtırsanız o kadar fazla kolay hareket ettirebilir,eğip bükebilirsiniz. Ayrıca yine damarlarda akan kanımızın da viskozitesi azalır, Bu viskozite değerlerindeki azalma,kasları hareket ettirmek için gereken enerjide büyük bir tasarruf yaratır. Antrenman asneasında harcanan enerjiden çok kasları etkili bir biçimde çalıştırılması önemlidir. Bu sayede antrenmandan sonra daha iyi gelişmeye başlayabilir ve daha çok kalori yakabilirler. Aerobik egzersizlerden önce de şiddeti artırmadan önce ısınmak önemlidir. Örneğin hızlı koşulardan önce ısınmak büyük bir fark yaratır. Kasların daha rahat,masrafsız ve güvenli hareket etmesiyle ilgili bu anlattıklarımıı deneyimlemek oldukça kolaydır. Isındığınız zaman dikkat edin. Kaslarınızı hareket ettirmeniz çok büyük ölçüde kolaylaşacaktır.
Oksijenden faydalanma artar, Çünkü oksijeni taşıyan ve kanımıza kırmızı rengi veren hemoglobin molekülü kas ısısı yükseldiğinde kaslara daha rahat ve etkili oksijen taşır.
Sinir iletimi ısınma gerçekleştiğinde daha iyi duruma gelir.Özel Isınma yapılırsa,ilgili kasın motor nöronları hazırlıklı olur,yani hareketleri daha başarılı gerçekleştiririz.
Vücudumuzun bazı özellikleri o kadar etkileyici ve muhteşemdir ki hakkını vererek anlatmak için ciltler dolusu kitap yazılır. Biz bilinçli olarak yönetmesek bile beynimiz tarafından bizden habersiz yönetilen bu çok karmaşık sistem, yıllar boyu sekmeden işler.
Örneğin,damarlarımızın etrafında ince bir çizgisiz kas tabakasıyla kaplıdır ve bu kaslar damarların büzülüp genişlemesini sağlar. Bu büzülüp ve genişleme dolaşıma yardım eder ve kanın hareket etmesini kolaylaştırır.
Isısı artan vücutta meydana gelen damar çeperlerindeki genişleme(vazodilatasyon) kan akışını artırarak kan dolaşımının daha iyi bir seviyede gerçekleşmesini sağlar.
-HERKESE BİLİNÇLİ SPORLAR!