6/21/2016

NEDEN SABAH UYANINCA GERİNME İHTİYACI DUYARIZ ?

NEDEN SABAH UYANINCA GERİNME İHTİYACI DUYARIZ ?
Gerinme, yani kol ve bacak kaslarını, boynumuzu ve sırtımızı birkaç saniyeliğine adamakıllı kasıp sonra tekrar gevşetme ihti-yacını, örneğin uyku sırasında olduğu gibi, uzun zaman hiç ya da çok az hareket ettikten sonra hissederiz.

Çünkü az sayıda kasın kullanılması, kasların etkin bir biçimde kullanılmasından farklı olarak kan dolaşımını çok yavaşlatır. Bunun sonucunda kaslarımız uyuşur ve ancak zorlayınca tekrar harekete geçer. Hareket etmeyen kasların, kanın kalbe ulaşmak için geçtiği çok sayıda damara hiç basınç uygulamaması çok tehlikeli sonuç-lara yol açabilir .


Gerilen kaslar bu damarları kuvvetle, tıpkı sıkılarak suyu çıkarılan ıslak çamaşır-lar gibi ezer. Bu da kanın, ona bol miktarda oksijen sağlayan kalbe ve akciğerlere doğru akmasını kolaylaştırır. Yani gerinme kan dolaşımını çok önemli oranda destekle-mekle kalmaz, daha çok miktarda kanın dokulara ve organlara ve daha da önemlisi beyne yeterince oksijen taşımasını sağlar.
Beynimiz ne kadar çok kan alırsa, o kadar etkinleşir. Bunu yorgunluğun ve tembelliğin geçmesinden, kendimizi canlı ve girişken hissetmemizden anlarız.
-HERKESE BİLİNÇLİ SPORLAR!