6/13/2016

KADINLAR AĞIRLIK ÇALIŞMASI VE FORMA GİRME

Eğer iyi bir vücuda sahip olmak istiyorsanız yapmanız gereken şeyler aslında çok basittir.
Doğru beslen-Doğru Çalış
ve bu süreçte vücudunuza dinlenme olasılığı sağlamak.
İyi bir vücuda sahip olucam diye sürekli çalışıp vücudunuzu tüketmenin ve boşa çalışmanın bir anlamı yok.

Şimdi siz  kadınlar için özellikle korkulan ve çekingen bir şekilde davrandığınız ağırlık çalışmalarından ve güzel bir vücuda sahip olmak için forma girmek için yapabileceğiniz bazı şeylerden bahseticem.



1) Ağırlık çalışın
Çoğu kadın ağırlıklara girmekten korkar ya da yararlarının farkında olmadıkları için uzak dururlar. Şunu bilmelisiniz ki vücudunuzu şekillendirmek,ağırlık çalışmaya bağlıdır.
Çünkü ağırlık antrenmanları kas büyümesinin bir yapısı olan "miyojenik" olarak bilinen bir kas büyümesi yapar. Bu tip kas büyümesi kasın boyutunu ve yoğunluğunu artırır, bu da kasa şekil verir. 
Kaslarınız,ağırlık çalıştıkça testesteron salgılayacak ve Anabolik bir şekilde hipertrofiye(büyümeye) başlayacaktır.
Kısacası Ağırlık çalışmaktan korkmayın. Onlar size düşündüğünüzün aksine çok fayda sağlayacaktır.
 

2) Kardiyo

Kaslarınızın görünmesini sağlamak,yağ oranınıza bağlıdır. Bu yüzden yağ oranınızı düşürmek önemlidir.
Bu yüzden Kardiyo yapmak,Olmazsa Olmazınız Olsun!
Adından da anlaşılacağı gibi Kard: Yunanca da Kalp demektir.
Kardiyo, Kalp ve Vasküler (Damar) sağlığınız için oldukça önemlidir.
Cinsiyetiniz/Yaşınız/Kilonuz vs. hiçbirşey önemli değildir. Sağlıklı yaşamak için forma girmek için Kardiyo yapın.
Kardiyo yapmak;
·       Vücutta kalori açığı bırakarak kilo vermenizi sağlar (Harcadığınız enerji,Aldığınız enerjiden yüksek ise kilo verirsiniz)
·       Kondisyonunuzu arttırır
·       Metabolizmanızı hızlandırır
·       Kardiyovasküler(Kalp ve damar ) sisteminizi güçlendirir. 



Ve Kardiyo  bunu gibi daha bir çok faydası vardır.
Kardiyonun yapamayacağı şey ise kas yapımıdır.
Bu yüzden kardiyo "nörojenik" bir çalışmadır. Bunun anlamı kardiyo kas yapımını, kasların sıkılaşmasını veya kalınlaşmasını sağlamaz.
Bu yüzden sadece ağırlık çalışması yapmak / sadece kardiyo çalışması yapmak yerine programınıza her ikisine de yer verin. Özellikle sadece kardiyo çalışması yaparsanız,vücudunuzdaki en değerli hazineyi, yani kaslarınızı kaybetme olasılığınız artar. Tartıda zayıf gözükseniz bile,aynada hala yağlı ve sarkık bir vücudunuz olur.


Kardiyo çeşitleri nelerdir?
·       Bisiklet Sürmek
·       Yüzmek
·       İp atlamak
·       Merdiven Çıkmak
·       HIIT Interval antrenmanlar
·       Koşu yapmak
·       Yürüyüş
·       Crossfit
·       Kum torbası yumruklamak vs.



4) Tekrarlar

Genel olarak,eğer kas kütlenizi geliştirmek istiyorsanız 6 ila 12 tekrarı hedeflemelisiniz.
Ve bu setlerin son 2-3 tekrarlarında kaslarınızın zorlandığını,hatta zar zor tamamlamanız gerektiğini bilmelisiniz.

5) Çoklu kas grubunu çalıştıran Birleşik egzersizler hareketler yapın.

Çoklu kas grubu hareketleri büyük ve ağır hareketlerdir. Bu tür hareketlere örnek olarak squat,barbell press ve deadlift gibi egzersizleri  örnek verebiliriz. Bu tür büyük hareketler
testosteron (erkeklik hormonu) hormonu salgılanmasını sağlar ve bu sayede daha güçlü ve daha kalın kaslara sahip olursunuz.
Fakat korkmayın salgılanan miktar vücudunuzun doğal olarak salgılayabildiği ufak miktarlardadır. Sizi bambaşka birisi olarak ortaya çıkarmaz. (Yetişkin bir kadının vücudunun normal şartlarda salgıladığı testesteron hormonu ilkokul cağında olan bir erkek kadardır. )

 

6) Kaslarınızı besleyin!

 

Vücudunuzu güzel bir amino asit karışımıyla beslemek hem antrenman sırasında hem de antrenman sonrasında anahtar özellik taşır. Çünkü; amino asitler proteinlerin yapı taşıdır. Bu sebepten vücudumuz tükettiğimiz proteinleri kullanmak için amino asitlere ihtiyaç duyarlar.

Hindi, tavuk, beyaz balık, somon, uskumru ve yağsız biftek, gibi protein kaynakları çok güzel örneklerdir. Ayrıca beslenme planınızda  bol bol yeşillik ve lifli yiyecek içermelidir ki temiz karbonhidrat ve gerekli yağları vücudunuza alabilesiniz.
Ayrıca ek gıda takviyesi kullanmak istiyorsanız, Aminoasit,Protein tozu,bcaa,Kreatin gibi supplementler kullanarak kas kütlenizi koruyup, beslenme ile birlikte kas kütlenizi artırmaya yönelik çalışabilirsiniz.

7) Isınma ve Esneme

 

Ağırlık antrenmanları kasların kalınlaşmasına neden olur bu da eğer esnetme hareketleri yapmazsanız kaslarınızın esnekliğini yitirmesine sebep olur. Kadınlar olarak çok kalın ve hantal kaslar istemediğimiz için esnetme hareketleri sizler için anahtar rol üstlenir. Her haftada bir gün mutlaka esnetme antrenmanları yapın.
Bu esnetme hareketleri kaslarınızın uzamasına ve esnemesine yardımcı olur ve onlara daha pürüzsüz bir görünüm verir. Esnetme hareketleri çoklu kas grubu antrenmanlarının yan etkisi olan bel kalınlaşmasından sizi kurtarır. Ayrıca laktik asit birikimini azaltır ve bu sayede kaslarınızın kolayca toparlanıp sonraki antrenmana hazırlanmasını sağlar.

8)Kararlı Olun, Korkmayın !

Çevrenizde insanlardan duyduğunuz hurafeleri,sizlere sunduğu olumsuz düşünceleri boş bırakın.
Siz,ne yapıyorsanız kendiniz için yapıyorsunuz.  Güzel ve sağlıklı bir vücuda sahip olmakta sizin elinizde. Kendinizi amacınıza ulaştırmak istiyorsanız, elinizden gelenin en iyisini yapın. Hurafelere inanmayın. Ağırlık kaldırmak sizi daha çirkin bir görüntüye sokmayacak. Sizi daha kaslı bir kadın yapmayacak. Sizi daha iri göstermeyecek. Sizi daha itici yapmayacak.
Gerçekçi olun, araştırın,öğrenin ve yapın !

Ve Son olarak;




-Herkese Bilinçli Sporlar