6/25/2016

HERKÜLÜN BEL FITIĞI

HERKÜLÜN BEL FITIĞI

Bu yazıyı dikkatli okumanızı istediğim için bu şekilde başlık attım. Yoksa herkülün bel fıtığı olduğu falan yok. Fakat bu konu oldukça önemli !
Bel fıtığı yaşayan insanların önemli bir kısmının “kendini sağlıklı/güçlü telakki eden”kişiler olduğunu gördüm. Bunlar da kendi içinde ikiye ayrılıyor ki; ilki gerçekten güçlü olanlar,ikincisi ise bir süredir spor yapıp “çok güçlendiğini” zannedenler.Her iki durumda da hatalı davranılması halinde bel fıtığını engellemek mümkün değildir. 


Bu Herküller,ne de olsa ben sağlıklıyım,formdayım,güçlüyüm diye düşünerek,bel fıtığı açısından ciddi bir risk oluşturucak davranışlardan kaçınmıyorlar. Örneğin 20 kglık bir ağırlığı ellerinin ucuyla,yarım ayakla dururken hiçbir tedbir almadan hareket ettirmek,kaldırmak istiyorlar. Çünkü, ne de olsa spor salonunda 100kglık halteri kaldırıyorum diye düşünüyorlar.

Ancak,kinesiyolojiyi geçtim,temel fizik bilgisinden bile yoksun olunca bu tip”kritik hatalar” anlaşılıyor. Söz gelimi,10kglık bir ağırlık hatalı kaldırmanız durumunda belirli omurlarınızın belirli küçük noktalarına yüzlerce kiloluk basınç yaratabilir ve bom ! Tebrikler,nur topu gibi bir fıtığınız oldu! 


Örnekleri çoğaltmak mümkün ama gerek yok,sanırım ne demek istediğimi çok iyi anlaşmışsınızdır. Herhangi bir zaruret yokken sırf hatalı bir özgüvenden kaynaklanan bu tip tedbirsizliklerin bedeli ağır olur. Bunu için temel kaldırma prensiplerinden şaşmayın. Bunlardan şaşmazsanız büyük ağırlıkları bile gücünüz yetiyorsa güvenle kaldırabilirsiniz. Ama bu kuralları hiçe sayarsanız size hafif gelen ağırlıkların bile kurbanı olabilirsiniz. Onun için gündelik yaşantınızda gündelik hareketlerinize dikkat edin ve çok önemli olan omurga sağlığınızı koruyun. Aksi halde herküllüğe soyunmak,tedbiri bir kenara bırakmak,yapabileceğiniz en gereksiz aptallıklardan biri olur ve size ego tatmini dışında gerçek anlamda hiçbir şey kazandırmayıp,çok şey kaybettirebilir. Araba bagajından bir eşya alırken,yerdeki birşeyi kaldırırken,eğilmelerinize,kaldırışlarınıza dikkat edin ve vücudunuzu doğru konumlayın. Kendinize dikkatli davranın.


 -HERKESE BİLİNÇLİ SPORLAR!
‪#‎SporBilinci‬