6/30/2016

KUVVET ÇEŞİTLERİ

Knuttgen ve Kraemer'ın tanımına göre kuvvet "bir kas veya kas grubunun belli bir hareket yönünün belli bir hızında ortaya çıkarabildiği son kuvvet" miktarıdır. Ama kuvveti tanımlamak bu kadar kolay değil çünkü bir sürü çeşidi var. Bunları sıralarsak:
  • 📌TAM KUVVET 
Bir kasın tüm engelleyici ve koruyucu mekanizmalar kaldırıldığı zaman ortaya çıkarabileceği kuvvet miktarıdır. Beynimiz kas liflerinin hepsini aynı anda çalıştırmaz, o yüzden bir insanın maksimal kuvvetini ortaya koyabilmesi çok ender bir durumdur. Genellikle acil durumlarda (mesela bir annenin çocuğunu kamyonun altında çıkarmak için kamyonu kaldırması gibi) ortaya çıkabilir.
  • 📌 MAKSİMAL KUVVET 
Herhangi bir egzersizde veya bir tekrarda, kas veya kas grubunun ortaya çıkarabildiği kuvvet miktarıdır. Buna 1 RM Max da denir. Kimi uzmanlara göre 1 RM Max, Tam Kuvvet'in yaklaşık %80'i kadardır. Bu kuvvet tipi powerlifterlar için önemlidir.
  • 📌 GÖRECE KUVVET 
Bir şahsın maksimal kuvvet ve vücut ağırlığı arasındaki orandır. Vücut ağırlığı çok farklı olan sporcuların kuvvetini kıyaslarken kullanışlıdır. Görece Kuvvet, sporcunun 1 RM Max'ı vücut ağırlığına bölünerek bulunur. Mesela 60 kg olup 150 kg Squat yapan biri, 100 kg olup da 200 kg Squat yapan birine göre daha fazla görece kuvvete sahiptir.
  • 📌 ÇABUK KUVVET 
Bir cismi veya kişinin kendi vücudunu daha hızlı hareket ettirebilme yeteneği. Bu terim daha çok "güç" olarak bilinir. Bu kuvvet türü her spor için önemli olsa da özellikle uzun atlama veya cirit atma gibi sporlarda hayati önem taşır.
  • 📌 PATLAYICI KUVVET 
Hareketin ilk anında güç oranını hızla arttırabilme yeteneği. Bu kuvvet çeşidi, kuvvetin aniden üretilmesi gereken halter, boks ve uzak doğu sporlarında çok önem taşır.
  • 📌 HIZLANMA KUVVETI 
Yüksek güç artışını egzersizi hareket menzilinin büyük bir bölümünde sürdürebilme yeteneğidir. Patlayıcı kuvvetten sonra yerine hızlanma kuvveti geçer ve judo ya da güreş gibi sporlar için önemlidir.
  • 📌 DAYANIKLILIK KUVVETİ 
Kuvvet üretimini daha uzun süre veya birkaç tekrar boyunca sürdürebilme yeteneğidir. Bu kuvvet çeşidi güreş, bisiklet, yüzme gibi sporlarda ve vücut geliştirmede önemlidir. 


-HERKESE BİLİNCİ SPORLAR 💪
‪#‎sporbilinci‬