6/12/2016

KARDİYO MU YOKSA AĞIRLIK ÇALIŞMASI MI ÖNCE YAPILMALI ?

Son yıllarda yapılan araştırmalara göre iri ve kuvvetli kasların geliştirilebilmesi için gerekli anabolik aktiviteleri kontrol eden AMP Kinaz adında bir enzim gerekli. İlginçtir AMP kinaz enzimi aynı zamanda aerobik dayanıklılık için gerekli adaptasyonları da kontrol etmektedir. Ancak bu enzimi bir ana şalter gibi düşünürseniz bu şalter her iki yönde aynı zamanda tutmanız imkansızdır antremanın başında şalteri hangi duruma aldıysanız hücresel gelişimleriniz o yönde olacaktır. Diğer bir anlatımla aynı idmanda hem kardiyo hemde ağırlık çalışırsanız şalteri bir nevi ortada tutmaktır ve her iki ortamda da alınacak verimi düşürecektir.
2009 yılında RMIT ÜNİVERSİTESİ’nde yapılan bir araştırmada aynı idmanda yapılan ağırlık çalışması ve aerobik egzersiz büyüme genlerini bozduğu sonucuna varmıştır.
Bu nedenle yapılacak en iyi uygulama ya kardiyoyu sabah yapmak ağırlığı akşam yapmak yada farklı günlerde yapmaktır.
Rus bilim adamlarının yaptığı bir araştırmaya göre yapılacak en masum antreman sıralaması hız, patlayıcılık , güç, kuvvet, dayanıklık ve esneklik çalışmalarıdır. Yani önce uzun süre kardiyo yapıp ardından kuvvetlenmeye çalışmak gereksizce riske girmektir.
Güç idmanı ve dayanıklılık idmanı ayırmanın nedenlerinden biride enzim aktivitelerinin farklı olmasından dolayıdır. Dayanıklılık ve güç idmanı sırasında artan ve azalan aerobik ve anaerobik enzim sistemleri neredeyse birbirinin tam tersidir.
-HERKESE BİLİNÇLİ SPORLAR